Menu

Sälja silver

Här kan du läsa mer om att sälja silver. Om du har silverföremål du vill sälja, till exempel silversmycken, silvertackor, silverringar, silverpokaler, silvermynt, silverbestick eller silverserviser, så finns det ett par saker som är bra att veta om. Silverpriset kan förändras över tid, så det kan vara värt att hålla ett öga på skillnaden, särskilt om du tänker sälja en stor mängd silver.

Silver används i många olika syften utöver att exempellvis tillverka vackra smycken och ljusstakar. Det används även som elektrisk ledare, eftersom det har väldigt låg resistans – lägst av alla grundämnen, följt av koppar och guld. Det innebär att det är väldigt ledande av så väl elektricitet som värme och är därmed väldigt användbart i många olika områden. Silver är till och med godkänt som livsmedelstillsats med E-nummer 174.

Finhalt

Silverföremål kan innehålla olika mycket rent silver, blandat med andra metaller, vanligtvis koppar. För att få säljas som silver i Sverige måste finhalten vara minst 830 tusendelar (83%) rent silver. Tillsammans med sterlingsilver (925/1000 eller 95% silver) är det den vanligaste silverhalten i Sverige. Andra halter kan förekomma i importerade silverföremål.

Förr i världen använde man lödighet som mått på silverhalten, vilket kan liknas med karat för guld och motsvarar antalet 16-delar rent silver i ett föremål. Silverföremål stämplas med silverstämplar som anvisar vissa egenskaper. Dessa stämplar brukar sitta i spännen, inuti ringar och liknande platser.

Silverstämplar

Silverstämplar

Silverstämplar

Silverstämplarna påminner till stor del om guldstämplarna, med ett par viktiga skillnader. Den så kallade “kattfoten” med tre kronor används även på silverföremål, men tillsammans med en S-symbol (för silver) i en hexagon (sexhörning). Stämplarna används bland annat för att intyga att det är äkta, silvret finalt, samt vem som var silversmeden, var silvret kommer ifrån och hur gammalt silvret är.

Kattfot silver

Kattfot för silver

Finhaltsstämpel

Den svenska finhaltsstämpeln är en rektangel med finhalten i siffror. Det är vanligt att den internationella CCM-stämpeln används för att ange finhalten, vilket föreställer en våg i en särskild ram, med finhalten i tusendelar i mitten. Den ser ut som CCM-stämpeln för guld, fast med en annan form på bakgrunden.

Finhaltsstämpel CCM-stämpel silver finhalt 925

Finhaltsstämpel och CCM-stämpel med finhalt 925

Namnstämpel (ansvarsstämpel/tillverkarstämpel)

Alla silverföremål som tillverkas i eller importeras till Sverige ska stämplas med en namnstämpel, som anger vem som har tillverkat eller importerat föremålet. Namnstämpeln består av minst två versaler i en rektangel.

Namnstämpel silver

Namnstämpel

SWEDAC (Swedish Board for Accreditation and Conformity Assessment) har ett register över registrerade namnstämplar, inklusive de som inte längre är aktiva. Om du har ett silverföremål så kan du alltså ta reda på vem som har tillverkat eller importerat föremålet genom att söka efter namnstämpeln i deras register.

Ortsmärke (ansvarsstämpel)

Ortsmärket är en frivillig stämpel som anger tillverkningsorten eller importörens hemvist. På SWEDAC.se kan man hitta ett PDF-dokument med alla ortsmärken.

Årsstämpel (årsbeteckning)

Som namnet föreslår anger årsstämpeln vilket år ett föremål är tillverkat. En årsstämpel består av en bokstav och en eller två siffror i en rektangel. För att ta reda på vilket år en viss stämpel motsvarar kan du titta på årstabellen.

Vanliga silverhalter och deras användningsområden:

Finhalt Namn Procentsats Användning
830 Verksilver 83,00% silver Silverföremål
900 Myntsilver 90,00% silver Silverföremål
925 Sterlingsilver 92,50% silver Silvermynt
Finare silverföremål
950 Fransk 1st 95,00% silver Finare silverföremål
958 Britanniasilver 95,84% silver Silverplätering
999 Finsilver 99,90% silver Silvertackor

Nedanför kommer lite information om de olika finhalterna.

Verksilver

Verksilver är bland det vanligaste i silversmycken, besticck och andra silverföremål. Det kallas verksilver eftersom det är hårdare och tåligare än högre finhalter. Problemet med det är att det är svårare att formge, har en lägre smälttemperatur och kan oxideras lättare. På grund av detta brukar det ofta beläggas med en väldigt tunn yta av finsilver.

Myntsilver

“Myntsilver” användes sällan till att göra mynt. Namnet kommer snarare från att man framställde silvret genom att smälta ned silvermynt. Myntsilver var standardhalten i USA i många år (för mynt ända tills 1964).

Sterlingsilver

Exakt när och var legeringen av 92,5% silver med (vanligtvis) 7,5% koppar började användas är oklart, men det var definitivt i kontinentala Europa någon gång efter år 1000.

Importerat silver

Importerat silver kan ha helt andra stämplar, men om det har kontrollerats och godkänts av en svensk importör kommer det fortfarande att ha en kontrollstämpel för att garantera finhalten.

Nysilver

“Nysilver” innehåller, namnet till trots, inget silver alls. Det är istället en legering av koppar och nickel/zink, vanligtvis i fördelningen 60% koppar, 20% nickel, samt 20% zink. Silverhandlare är inte intresserade av att köpa nysilver.

Att tänka på när du säljer silver

Du kan själv få en uppfattning av hur mycket pengar du kan få för ditt silver genom att ta reda på finhalten och väga föremålen. Leta efter silverstämplarna och använd en så precis våg som möjligt. I allra de flesta fallen säljer man för silverpriset, det vill säga att silverhandlaren inte bryr sig om var föremålet kommer från, hur det ser ut eller ens om det är oskadat.

Det kan finnas undantag, exempelvis för antika smycken, men räkna inte med det. Håll ett öga på silverpriset och försök att sälja när priset är högt. Olika köpare kan dessutom erbjuda väldigt olika priser, så jämför alltid flera när du ska sälja silver. Här under kommer en snabb checklista för att sälja silver.

  • Ta reda på finhalten – leta efter stämplar
  • Sälj när kursen är hög
  • Gör flera värderingar (om de är gratis)
  • Välj en pålitlig köpare med bra priser
  • Se till att försändelsen är försäkrad
  • Design & sentimentala värden är i regel meningslösa