Menu

Värdera guld

Guld är värdefullt av många olika anledningar, så som att det är relativt sällsynt, att det inte missfärgas eller degraderas över tid (så t.ex. smycken är lika fina efter tusentals år), att det är användbart i elektronik/industri, samt att det inte är reaktivt med många ämnen. Det är dock relativt mjukt, vilket är anledningen till att man brukade testa guldmynt genom att skära eller bita i dem.

Om du funderar på att sälja ditt guld så vill du naturligtvis veta hur mycket det är värt först. Det beror främst på guldhalten i det/de föremål du vill sälja, vilket anges i tusendelar eller karat. Rent guld är i 24 karat, medan 18 karat motsvarar 75% guld och så vidare.

I Sverige finns det strikta regler för att stämpla guldföremål som tillverkas i eller importeras till Sverige med så kallade guldstämplar, som gör det enkelt att se karathalten med mer. Det finns ett par olika sätt att beräkna karathalten i guldföremål, till exempel probering, snitt, resistens, magneter och vattenförskjutning/densitetstest.

Det är vanligast att gå till en guldhandlare och låta dem värdera guldet, men om du vill göra det själv så går det med. Här har vi en snabb genomgång av ett par olika metoder för att värdera guld. Probering är dock den vanligaste och mest exakta metoden.

Probering

Probering, eller stenprobering, är en av de vanligaste metoderna för att fastställa ädelmetallers värde och går till genom att man lätt skrapar guldföremålet mot en probersten av kiselskiffer, varpå det lämnas en liten guldrand. Sedan man testar vilken koncentration av probersyra (kungsvatten) som kan lösa upp guldranden. Det måste nämligen vara en hög koncentration för att kunna lösa upp rent guld, så genom att börja med en högre koncentration och arbeta sig nedåt kan man lista ut guldhalten väldigt exakt.

Vad är kungsvatten?

Kungsvatten, eller Aqua Regia, är en starkt frätande blandning av salpetersyra och saltsyra, vanligtvis i volymförhållandet 1:3 eller 1:4, som ofta späds ut i olika mängder vatten för att skapa högre eller lägre koncentrationer av probersyra. Kungsvatten är nämligen en av få saker som är kemiskt reaktivt med guld och faktiskt kan lösa upp det. Kungsvatten kan även användas för att till exempel extrahera guld ur teknologi.

Magnettest

Eftersom inga ädelmetaller är magnetiska är detta ett snabbt och enkelt test för att se om det finns några andra metaller i föremålet. Om det överhuvudtaget är magnetiskt så är det garanterat inte rent guld. Det kan dock vara guld av en lägre karathalt som är blandad med andra metaller.

Resistanstest

Guld leder elektricitet väldigt bra tack vare sin låga resistans, så genom att mäta materialets motstånd kan man få en uppfattning om innehållet. Testet utförs med en ohmmeter och specifikt har rent guld en resistans på 2.44×10−8 ohm-m (vid 20°C). Det gör guld till den tredje mest ledande metallen efter silver och koppar.

Densitetstest

Genom att först väga ett guldföremål och sedan väga det medan det hänger fritt i vatten kan man kalkylera dess densitet. Densitet är massan delat på volymen och rent guld har en densitet på 19,32 g/cm³ (vid 20°C). För lägre guldhalter än 24K är det dock en klurig metod, eftersom man kan uppnå likande densitet genom att kombinera olika metaller. Att vaska guld är ett slags densitetstest, eftersom små bitar av guld sjunker snabbare än t.ex. kattguld. Genom att jämföra med en bit riktig guld kan man genast avgöra om det är äkta guld eller ej. Volfram har nästan exakt samma densitet som guld (19,25 g/cm³) och har tidigare använts för att skapa falska guldtackor (med guldplätering).

Att tänka på när man ska värdera guld

Det finns ett par saker att ha i åtanke när man värderar sitt guld. Däribland:

  • Föremål med antikt värde eller ädelstenar kan vara värt mer än vikten
  • Hemmatest är inte nödvändigtvis exakta
  • Guldet ska vägas på EU-certifierade vågar
  • Väg på flera ställen för att få ett exakt värde
  • Jämför olika handlare för att få bäst pris
  • Guldhandlaren ska be dig om legitimation och skapa tre kvitton

För att bli guldhandlare i Sverige måste man vara registrerad hos lokalpolisen. Handlaren måste be om legitimation för att kunna spåra guldet utifall att det är stulet. Tre kvitton ska skapas eftersom ett går till dig, ett stannar hos handlaren och ett går till polisen.